Banka teminat mektubu

Banka teminat mektubu gerçek ya da tüzel kişiler lehine bir malın teslimi bir işin yapılabilmesi ya da bir borcun vadesinde ödenmesi gibi konularda işin yerine getirilememesi durumunda belirli bir tutarın kayıtsız şartsız ödeneceğinin bir mektupla taahhüt edildiği kredi uygulamalarıdır. Kıymetli bir evrak niteliğinde olmayıp üçüncü kişiler kapsam dışıdır. Bu nedenle bankalar için üçüncü kişilerin zararını tanzim etme durumu söz konusu olmadığından teminat mektubuna 3. kişilerin borcu nedeni ile haciz gelmez.
Banka teminat mektubu nasıl alınır?
Banka teminat mektubu almak isteyen kişi veya kurum bankaya başvurur. Banka teminat mektubu talep dilekçesi doldurulur. Banka teminat mektubunun alınabilmesinde bankanın karşı tarafa duyduğu güven en önemli kriterdir. Teminat mektubunda belirtilen miktar kadar bankanın kefil olma durumu söz konusudur. Kendi bankalarında kredi portföyü olan müşteriler daha avantajlıdır. Kredi notu yine banka teminat mektubunda da çok önemlidir. Banka teminat mektubu ücreti alınarak talep incelenmek üzere işleme konulur.
Banka teminat mektubuna ne zaman haciz konulur?
Banka teminat mektupları haczi hangi iş için hazırlandı ise o işin teminatı için verildiğinden ancak o iş nedeni ile haczedilebilir. Banka teminat mektupları kredi olarak kullanılamaz. Ticaretle uğraşan şirketler veya kişilerle özellikle ihale işlemlerinde banka teminat mektubu sıklıkla kullanılır. Bankalar için de bir komisyon geliri olup kredi gibi nakit para vermeden kağıt üzerinde teminat vererek müşterilerine kefil olurlar. Teminat mektubu veren bankalar saygınlığını ve güvenilirliğini teminat mektubu verdiği gerçek ve tüzel kişilerin kullanmasına izin vermiş olur. Banka teminat mektuplarına borçlunun malı gibi borcuna karşılık haciz konulamaz. Menkul hükmünde olmayan belgeler olarak icra ve iflas uygulaması yapılamaz. Gerek teorik gerekse pratikte haczi söz konusu olmadığından üçüncü kişileri bağlamaz.
Teminat mektubunun kendisi değil hangi iş için verilmişse onun için haczedilmesi ve para çevrilmesi yaşanabilir. Hisse senedi, tahvil veya bono gibi kıymetli evrak niteliğinde olmadığından teminat mektubu alan kişinin borcu nedeni ile teminat mektubuna haciz konulamaz. Muhatap tarafından yapılan tazmin taleplerinde icra söz konusudur. Üçüncü kişilerin yapacağı tazmin taleplerine bankanın uyma zorunluluğu yoktur.
Bir cevap yazın